Prietenul adevarat se cunoaste la nevoie

„Prieten adevarat este acela care indura necazutile aproapelui,atunci cand acela e incercat de ale sale, fara zgomot si fara tulburare” acestea sunt cuvinte din troparul Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, dar dupa parerea mea prietenia este sentimentul dintre doua sau mai multe persoane care tin una la alta si isi impartasesc bucuriile si necazutile.
Gandindu-ne la proverbul „Prietenul la nevoie se cunoaste” ne putem gandi ca un prieten trebuie sa fie mereu saritor si gata sa isi ajute prietenii daca au nevoie. Un prieten trebuie sa iti fie alaturi in cele mai grele clipe pe care le ai, nu doar in cele fericite. Nu persoanele care stau in jurul nostru doar cand ne este bine si suntem fericiti, iar cand avem necazuri sau o problema cat de mica te lasa singur sa te descurci, ne sunt adevarati prieteni.
Un prieten adevarat care tine la tine, vrea sa iti fie bine si sa fii fericit ar trebui dupa parerea mea sa aiba urmatoarele caracteristici:
-sa-ti pastreze secretele (confidentialitate);
-sa te asculte indiferent de situatie ;
-sa aiba capacitatea de a-ti da un sfat cand ai nevoie;
-sa iti fie critic (sa iti spuna ce greseli faci cu scopul de a le indrepta);
-sa te aduca pe calea cea buna daca incepi „sa te ratacesti” (cum ar fi sa te indrume spre biserica sau sa te ajute si sa te sfatuiasca in probleme scolare);
Dintr-o prietenie pot iesi multe lucruri bune (“roade”). Roadele prieteniei sunt lucrurile bune pe care prietenii le fac fie si cele mai marunte, dar care de multe ori cantaresc mai mult decat cele pe care le credem importante.
De exemplu un prieten isi convinge tovarsul sa merga la biserica, pentru ei aceasta fapta nu inseamna mare lucru, dar in fata Domnului inseamna enorm ca un fiu ratacit sa se intoarca la Creatorul si Ziditorul lui.
Aceasta este parerea mea despre prieteni adevarati si prietenia adevarata.

Elev: Vintila Virginia, clasa a VIII-a A

Prof. indrumator: Chirobocea Nicolae Fanurie